Espressobonen of koffiebonen

Wat is het verschil tussen een koffieboon en espressoboon?

Een espressoboon  bestaat eigenlijk niet, dit zijn gewoon koffiebonen. Espresso is een manier van bereiding, na het ontstaan van de espresso apparaat is ook de term espressoboon geboren.

Hoe kies je de juiste koffieboon.

Dit is afhankelijk van verschillende factoren en voorkeuren.

Over smaak valt te twisten, de beste koffie hangt vooral af van je eigen smaak. Wordt je graag verrast kies dan voor een direct trade en/of single trade koffie, deze koffiebonen hebben een specifiekere smaak en zullen je verrassen. Melange bieden daarentegen voor stabiele smaakt. 

De maling is zeer bepalend voor de smaak van koffie. Veel espressoapparaten hebben een bonen maler, vaak kan de maling hierop afgesteld worden. Varieer eens met de maling hierdoor zal een zelfde espressoboon voor een heel anderen smaak beleving zorgen.

Water heeft ook een grote invloed op de smaak van koffie, smaak van water wordt bepaalt door de hoeveelheid mineralen en de ‘vervuiling’ in het water. Deze stofjes zorgen voor een andere smaak aan koffie.
Ben je woonachtig in een gebied met hard water veranderd de smaak van koffie bij gebruik van bronwater. Een koolstoffilter filtert ongewenste deeltjes zoals chloor uit het water en verbeterd daarom ook de koffie kwaliteit.

Kwaliteit van de koffieboon

De kwaliteit van koffie is afhankelijk van verschillende factoren de meest belangrijke factoren zijn;

  • De versheid/bewaren van koffie
  • Branding
  • melange

Vers gebrande koffie bonen en oude koffiebonen is er verschil?

Na het branden van de koffie begint de veroudering van de koffie meteen. Kwaliteitskoffie wordt vlak voor verkoop gebrand en geleverd met brandingsdatum. Hierdoor weet je dat de koffie niet al weken of misschien zelf maanden in een magazijn hebben gelegen. 
Koop koffie daarom niet in te grote hoeveelheden/verpakkingen. Koffie blijft in een goed afgesloten verpakking ongeveer een maand of 3 a 4 goed vers. Hierna zal de koffie merkbaar smaken verliezen. Na opening zal de koffie sneller de smaak verliezen. Dit is afhankelijk van hoe goed de bewaar bus is en hoe lang deze openstaat.

Bewaren van koffie

Door direct contact met de lucht (zuurstof) verouderd de koffie. Het is daarom ook belangrijk om koffie te bewaren in een volledig luchtdicht afgesloten bewaar bus. Een goede optie om koffie lang vers te houden is de coffeevak. Deze bewaarbus heeft een ventiel die ingedrukt moet worden om de bus te openen en te sluiten. Hierdoor is de bus volledig luchtdicht en blijft langer vers.

De invloed van het branden van de koffieboon

Door het branden van de koffie ontstaat de daadwerkelijke smaak van koffie. De suikers/koolhydraten worden omgezet in aroma’s. Een licht gebrande koffie is daarom zoeter dan een donker gebrande koffie. 

het brandproces is hierdoor ook zeer bepalend voor de smaak van koffie. Door met tempertuur en tijdsduur te variëren kan uit een soort koffie boon meerdere smaken koffie gemaakt worden.

Espressobonen of koffiebonen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven